Biljartkampioenschap 2011

 Biljartkampioenschap 2011

Wat was het weer een prachtig, spannend en vooral gezellig toernooi. 40 man, ho, 37 mannen en 3 vrouwen , jong en oud spanden zich in om de mooie prijzen te winnen. De kampioen en nummer 2 van vorig jaar werden al snel uitgeschakeld, ook vele anderen konden  na de  poulewedstrijden de keu weer opbergen.

Lees meer

2008 Parpop

Stichting PARPOP

Op 28 juni 2002 is Stichting Parpop opgericht met als doel de jeugd te stimuleren muziek te maken c.q. een instrument te gaan bespelen. Dit doel proberen we te bereiken door eenmaal per jaar een popfestival te organiseren. Op dit popfestival zullen vooral de beginnende regionale bands een kans krijgen.

Het is de bedoeling dat de ontstane geldmiddelen, met inachtneming van een buffer, voor het omschreven doel worden aangewend. Hoe we dit in het vat gaan gieten daarover zijn we als bestuur nog niet helemaal uit.Er zijn ideeën om bijvoorbeeld de muzieklessen van de lokale jeugd voor rekening te nemen of het zou zo kunnen zijn dat er in de omliggende dorpen op scholen behoefte hebben aan nieuwe instrumenten, welke dan gefinancierd worden door Stichting Parpop. Een ander idee is om een oefenruimte in te richten en te beheren door Stichting Parpop. Mocht u, als lezer, hier zelf ideeën over hebben neem dan maar contact met ons op. Nee hebt u, ja kunt u krijgen!

Afgelopen jaar was het de vijfde keer dat we Parpop hebben georgani­seerd en was naar ons idee wederom een succes. Dit succes is mede te danken aan de gastvrijheid en geweldige hulp van Eelco, Marian en de jongens de Jong. Daarnaast kunnen we niet zonder een aantal vrijwilligers, het is fijn te we­ten dat we een beroep op hen kunnen doen, namens het bestuur, be­dankt!

Een vriendelijke groet en "Keep on rocking'.

 

 

 

 

 

 

4 Mei herdenking 2013

Dodenherdenking Hieslum en Parrega

STILSTAAN BIJ VRIJHEID                           VRIJHEID SPREEK JE AF

Voorafgaand aan de plechtigheid gaf de heer Stienstra uitleg over de herinneringsplaquette die later op de avond zou worden onthuld. Tonny de Vries sprak namens de gemeente Sùdwest-Frylslân en er was een bijdrage van leerlingen van de Paadwizer. Muziekvereniging Excelsior speelde het Engelse volkslied. Aan het einde van de plechtigheid begeleide Wilhelmus de aanwezigen naar het monument waar een krans werd gelegd. Kinderen lieten ballonnen op als teken van Vrijheid Ter afsluiting werd de plaquette voor de omgekomen vliegeniers onthuld door
dorpsbewoner Harke Brandsma die deze geschiedenis in oorlogsjaren van dichtbij heeft meegemaakt.
In de kerk van Parrega werden bloemen gelegd bij de plaquette van Johannes van der Meulen en werd een krans gelegd bij het monument van Roelof van der Meer. (uit Bolswards Nieuwsblad)

DENKEND AAN DE TIJD VAN TOEN 

Ik heb

  Fotoalbum 4 Mei Herdenking - foto`s J. v.d. Stap

Klik hier voor het verslag van Doutzen Ouderkerken


      de doden nooit gezien
      de angst
      de massagraven
Ik heb
      de honger niet gekend
      de kille, grauwe dagen
Ik heb
      de cellen niet gezien
Ik heb
      geen vriend verloren
Ik heb
      er niets van meegemaakt
Ik ben
      er na geboren
      maar
Ik heb
      de foto’s wel gezien
      van stuk geschoten huizen
      het grijze oorlogsmonument
      de reeksen witte kruizen

 Daarom
zal ik op 4 mei toch
eerbiedig even zwijgen…..


DE VLIEGTUIGRAMP 13 MEI 1943
In de nacht van 13 op 14 mei 1943 voerde de Engelse luchtmacht (Royal Air Force) aanvallen uit op Bochum in het Roergebied en op de Skoda wapenfabrieken bij de stad Pilzen in Tsjecho-Slowakije. In totaal 610 zware bommenwerpers namen deel aan deze aanvallen. Een van de deelnemende toestellen aan de aanval op de Skoda fabrieken was de viermotorige Lancaster ED 589 van het 9e Squadron RAF, gestationeerd op de vliegbasis Bardney in Lincolnshire. De bemanning bestond uit zes Engelsen en een Canadees. Het was hun zesde operationele vlucht.

Op de heenweg naar het doel werd de Lancaster aangevallen door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden. Het was toen tegen middernacht. De Lancaster werd in de lucht zwaar beschadigd en vloog in brand. Het hele staartgedeelte brak af en kwam, compleet met geschutskoepel, neer op ruim een kilometer afstand van waar het grootste deel van het wrak neer zou storten. Ook staartschutter James Buntin werd hier gevonden. Het grootste deel van het brandende wrak ontplofte met complete bommenlading en brandstof toen het de grond raakte. Wrakdelen en stoffelijke resten lagen over een grote afstand verspreid. “Een hel van vuur en een gat waar wel twee boerderijen in konden", zo vertelt Heeres, die als eerste bij het neergestorte vliegtuig arriveerde. ”In een heg bij de boerderij vond ik later nog een borstzak van een uniformjasje; het leek keurig uitgeknipt en er zat nog een reep chocolade in.”

 


 

 

ansichtkaarten Parrega

De website weer terug...

 Geniet maar eens van deze oude foto's
 
klik op de foto voor grote weergave en klik op de zijkant van de grote afbeelding om verder te gaan

Barbecue Hieslum 2007

barbecue buurtvereniging Hieslum
 
Op 15 september werd dit jaar de jaarlijkse barbecue van Hieslum gehouden die eerder op zaterdag 1 september was gepland. Op deze eerste zaterdag van september werd echter mem en beppe Piertje Heeres begraven, binnen vier maanden na het overlijden van heit en pake Jacob Heeres. De familie Heeres die De Herreberg voor de barbecue altijd zo gastvrij ter beschikking stelt, zal zich 2007 als een zwaar jaar moeten herinneren en die gedachte gaat door je heen als je de barbecue van dit jaar bezoekt.
Zoals vorig jaar, werd ook deze barbecue weer gestart met spelen die door familie De Graaf van Idserdaburen werden geleid. Het aardige van deze spelen was de verscheidenheid en de mogelijkheid voor zelfs zeer jonge kinderen om er aan deel te nemen. In drie groepen van ca.15 personen deed je achter elkaar drie spelen. Wytse de Graaf nam groep 1 op sleeptouw, zoon Jenmar die zich ontpopte als een volwassen leider, had groep twee en Margot leidde groep drie en bleef daarna als vaste leidster bij het niet ongevaarlijke onderdeel boogschieten. Door de goede leiding met vooral de juiste zorg om veiligheid en door het goede weer, werd het een vrolijke boel.
Het zogenaamde Zweedse mölka gooien hield in, dat je klossen met verschillende nummers daarop, met een andere klos moest omgooien om tot 50 punten te komen. Velen, jong en oud, bereikten de 50. Voor herhaling vatbaar en door de weinige kracht die je nodig hebt, voor jonge kinderen zeer geschikt.
Het boogschieten was evenals het mölka gooien, voor velen nieuw. Je schiet een pijl in een roos zoals bij geweer schieten, maar je moet wel even een boog spannen, daarvoor in de juiste houding staan, durven trekken aan die snaar en niet bang zijn dat de pijl uit de boog valt. Doet ie niet tenzij je het erg bont maakt. En ook een beetje hoger mikken omdat de pijl wel een in een boogje zou vliegen, is volstrekt niet nodig. De pijl verlaat de boog zo snel dat je haar amper ziet. Prachtig instrument zo’n boog, en voor rechts- en linkshandigen zijn zelfs aparte bogen gemaakt. Er waren op de 15 personen makkelijk drie a vier mensen die binnen drie keer, in de roos schoten. Misschien een idee om op Hieslum een handboogvereniging op te richten. Een succesvolle toekomst ligt zeker in het verschiet.
Als nieuwkomer valt je op hoe plaatsgebonden oplossingen kunnen zijn. Toen het voor de laatste groep bij het boogschieten tamelijk begon te schemeren, werd snel een trekker van stal gehaald om bij te lichten.
Voor het disc golfen, of simpel gezegd het gooien naar een mand met een frisbee, was de camping zelf een ideaal terrein. De mand bevond zich zo’n honderd meter van de plaats van de eerste worp. Het grootste gevaar bleek een natte poot of nat pak te zijn wanneer je de frisbee uit een van de vele sloten moest zien te vissen.
Anders dan in het jaar 2006 met een spel van langere duur waarbij je weinig liep, heb ik de verscheidenheid en vooral de nodige beweging bij de drie spelen van dit jaar 2007, als zeer plezierig ervaren. En natuurlijk kunnen anderen dan de familie De Graaf hier leiding aan geven, but never change a winning team.
Aan de echte barbecue mocht iedereen deelnemen die de basisschool had doorlopen, wat inhield dat de erg jonge kinderen even naar bed gebracht moesten worden. Het geeft aan hoe de barbecue in Hieslum onder brede lagen leeft. De leden van het organiserend comité, hadden gaandeweg tijdens de spelen hun plaatsen al ingenomen in de keuken, achter de bar en achter de barbecue zelf, waardoor bijna 50 Hieslumers geruisloos en snel werden voorzien van salades, een keur aan vleesgerechten, gebakken aardappeltjes, uienringen en drankjes.    
In diverse gesprekjes ving ik op hoe soepel alles verliep en hoe gezellig de barbecue altijd weer is. Maar hoe soepeler een feestje verloopt, hoe beter er van te voren over is nagedacht en hoe meer er van te voren is klaargezet, dit alles door de juiste mensen. Waarvoor dank en hulde aan de organisatie: Vronie, Houkje, Herre, Hessel en Peter. En de vanzelfsprekendheid waarmee op camping Heeres altijd weer een beroep gedaan kan worden, moeten we eens een keer onderstreept vermelden, zeker in een jaar waarin dit niet van zelf sprak.
Paul Fluttert.
 

barbecue Horstweg 2007

Buurtbarbecue Horstweg 2007

Zaterdag1 september was het weer zo ver, de grote buurt BBQ van de Horstweg/Wauberstrjitte. buurtbbq horstweg sept07 (24).jpg

De opkomst was dit jaar enorm, 97 personen hadden zich aangemeld, waaronder een aantal nieuwe gezichten.

Zoals ieder jaar was het allemaal weer voortreffelijk geregeld.

De mensen stonden buiten en binnen heerlijk te genieten van hun karbonades, hamburgers, satéstokjes, de overheerlijke salades, stokbrood met kruidenboter, gewoon te veel om op te noemen.

Na een aantal biertjes en wijntjes hadden sommigen zin in trampoline springen.

buurtbbq horstweg sept07 (3).jpgHier werd vooral door de oudere garde gretig gebruik van gemaakt, bekijk de foto’s maar eens op de site van Parregea.

Er werd die avond tot in de late uurtjes nog veel gelachen en gedronken.

Foto’s kunt u bewonderen op www.parregea.nl

We kunnen terug zien op een geslaagde buurt BBQ.

Linda en Arjen

Klik hier voor de foto's.

 

Barbecue Horstweg 2009

buurtbarbecue horstweg parrega 09 (2)

 

Buurt barbecue, 29 augustus 2009

Het dozijn is gehaald. Op de Horstweg zijn al heel wat actieve mensen gepasseerd. De één vrolijk kijkend, de ander serieus en verbeten

Lees meer

Meer artikelen...